Haiku
Gastheer

De dragende melodie

jeroen01.jpgHet is mijn eigen ervaring dat lopen loutert; die ervaring zullen veel wandelaars met mij delen. De tocht naar Santiago heeft zeker niet het alleenrecht, maar bloeit wel op die vruchtbare bodem. Onderweg langs oude sporen voelen wij ons voorbijgangers in de tijd. Wij zijn er maar even, wat blijft is de camino. "Iedere dag is een reis, en de reis zelf is mijn thuis" schreef Matsuõ Basho.

De oude initiatieroute naar de wijsheid leert veel over het leven. Gaandeweg meer loslatend wordt een mens al maar rijker, stap na stap ontzorgend vervult de weg de wandelaar met vrede. "In de wouden zul je meer leren dan in de boeken" doceerde ooit de heilige Bernardus aan de universiteit van Parijs; onderweg in de Franse eenzaamheid ga ik hem dag na dag meer gelijk geven.

En toen moest de Spaanse camino nog komen, dat feest vol verrassingen waarover Antonio Machado schreef: "caminante no hay camino, se hace camino al andar" (vrij vertaald: "de weg is geen vast gegeven, de weg komt stap voor stap tot leven"). Geen voorschriften wil ik op deze site opdissen, wel van mijn ervaring getuigen. Geen heraut van de waarheid wil ik zijn, wel een troubadour van de schoonheid. "Ik ga de weg der luchthartigen. Ben ik gelukkig? Ja, dat ben ik. Heb ik daar een bijzondere reden voor? Nee, geen enkele. Ik heb het nergens naar gemaakt, ik wandel maar wat." (citaat uit Ver Onderweg)

Wat wel en wat niet

Wat U niet vinden zult op deze site is praktische informatie over de tocht naar Santiago; wie daarover meer wil weten, raad ik aan om door te linken naar een van de talloze sites daarover. Een goed startpunt biedt de pagina van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob: santiago.nl

jeroen02.jpgWat ik wél wil proberen, is onder woorden brengen wat de camino met een mens doet. Op deze site vindt U korte flarden uit mijn boek "Ver Onderweg", enige verhalen en diverse passages uit artikelen die ik over pelgrimeren schreef en schrijven blijf zolang ik schrijven mag. Omdat het te mooi is om erover te zwijgen.


wegwijzer01.jpgDaarnaast wil ik op deze site graag de weg wijzen naar enige boeken en gedichten, waarin dezelfde schoonheid wordt geschilderd en hetzelfde wonder beschreven. Er verschijnt zulk een overdaad aan Santiagolectuur, dat een wegwijzer geen overbodige luxe is. Groen gras wil ik maaien, volle aren lezen tussen het kaf. Over de droom die gedroomd mag worden, over de weg die gegaan mag worden. We maken het leven slechts voor een heel klein partje zelf, het merendeel valt ons toe. 
Zomin als we met voorbedachte rade ons eigen lot kunnen organiseren, evenmin ook kunnen wij anderen de route voorschrijven.

weg01.jpg

 Maar wel hoop ik spoorzoekers naar het geluk een handje te helpen door te verhalen hoe de weg een mens kan slijpen van wandelaar tot pelgrim. Ook al zullen woorden het geheim van de camino nimmer ontsluieren; daarvoor zal eenieder zelf de weg moeten gaan. Nog altijd immers is de weg wijzer dan de wegwijzer.

 

System.String[]
Gedicht
Statistieken
Gebruikers
57
Artikelen
64
goldpharm.netbuy Cipro